top of page

Ben jij al fan van infographics?

De laatste weken ben ik fan geworden van infographics. Infographic staat voor 'information graphic' of in het Nederlands: een informatieve illustratie. Ik maakte al graag gebruik van tekeningen en grafieken, maar door de toevoeging van een andere grote favoriet van mij: 'data', kunnen de infographics bij mij niet meer stuk.



Onderzoek heeft aangetoond dat infographics 30 keer meer kans hebben om gelezen te worden dan artikelen die alleen uit tekst bestaan. Tevens is aangetoond dat 90% van de informatie die door de hersenen wordt opgenomen, visueel is. Een goede reden dus om voor een volgende campagne een infographic te overwegen.


Zodra je een onderstreept woord ziet, kun je erop klikken voor meer gedetailleerde informatie.


Infographics kunnen onder andere worden gebruikt om een vergelijking te maken, een handleiding te geven of een verhaal te vertellen.

Bij het creëren van een infographic zijn research en design belangrijk, maar hou het vooral ook simpel.


  1. bepaal welk doel wil je bereiken met de infographic.

  2. bepaal voor wie je de infographic maakt.

  3. zorg voor een duidelijke focus van je infographic.

  4. hou het kort en simpel, alleen de relevante data.

  5. zorg voor gedegen onderzoek.

  6. maak een pakkende titel.

  7. zorg voor een design dat de data ondersteund.

  8. deel de infographic op alle relevante social media, blogs en archieven.

  9. vermeld altijd de bron van de data.

  10. evalueer en hou de data up-to-date.

Er zijn veel online tools om zelf je infographic te maken, dit artikel beschrijft er een aantal en geeft er direct voorbeelden bij hoe de infographic er uit gaat zien: '20+ tools to create your own infographics'


Met deze tools ben je vaak wel beperkt in je layout, dus je kunt er ook voor kiezen om zelf een infographic te maken. Dat ga ik proberen. Om niet alles zelf te hoeven ontwerpen heb ik via fiverr voor $10,- een 'Infographics Ultra Pack' gekocht met verschillende vector templates. Deze pakketten zijn er al vanaf $5,-.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page